söndag 29 mars 2009

Mysterium

Jag har tagit in kvistar från rosenrips (Ribes sanguineum), en buske som brukar blomma i trädgården med starkt rosa blommor.
Men inomhus slår de ut med helt vita blommor. Varför?

6 kommentarer:

Kesu sa...

Det där är ju vansinnigt intressant! Kan det ha något att göra något med att den står i vatten? Hortensior ändrar ju färg efter jordmånen. Och när rosenripsen står i vatten inomhus, kanske färgen blir en annan än när den är planterad. Jag vet inte alls, spekulerar bara fritt!

emma sa...

Japp, du har ganska rätt, det har med pH:t i marken att göra. Sen tror jag, efter din beskrivning av färgen (stark rosa) att den är känsligare för pH-svängningar och därför tappar färgen helt i bara vatten. Men det kan också vara så att kloret i (kommunalt)vatten spelar in och kanske också mängden solljus... Vissa är känsligare än andra!

Elisabet sa...

På landet, när jag levde det livet, hade vi flera buskar med Rosenrips ute på gården.

Jag brukade dra med fingrarna längs grenverket och bladen och då doftade det sååå gott! Lite syrligt.

M mmmmm.

Mian sa...

Kesu och Emma: jag har för mig att vi tagit in kvistar tidigare år och att de då blommat i rosa, men kanske sviker minnet mig?

Elisabet: jaa, de doftar härligt om bladen - likt sin släkting svarta vinbär.

Kesu sa...

Jag kan ingenting om blommor, men jag har snappat upp det där om hortensior eftersom jag tycker de är så häftiga. Köper blåa varje vår att ha i vårt blå sovrum.

På Madeira växte det hortensior i alla färger för flera hundratusen kronor längs vägarna. Jag jämför då med dagspriset hos svenska blomsterhandlare. Galet vackert var det!

Christina sa...

Intressant, både inlägget och kommentarerna :)