fredag 22 maj 2009

Lyxlya

Jan blev idag glad som en lärka då det svischade in en tornseglare i full fart i denna holk.
Holken sitter sedan cirka 10 år tillbaka på uthuset, ett f.d. stall, i hans torpträdgård och det brukar alltid vara starhäckning här. Stararna anländer ju en dryg månad före tornseglarna och lägger då raskt beslag på alla bra holkar i området, men i år har det tydligen funnits boplatser så att alla blivit nöjda och denna holk fanns ledig nu när de nyanlända tornseglarna letar bostad.
Förra året blev det stor dramatik då en tornseglare försökte sig på att ta sig in i en holk som redan var upptagen av starar. Stararna blev mycket irriterade och tvingade ned tornseglaren på marken utanför och började därefter att ge sig på den försvarslösa fågeln. En tornseglare kan aldrig eller sällan lyfta från marken och Jan (som befann sig i närheten som tur var) fick komma till undsättning och se till att fågeln kunde få luft under vingarna igen och flyga iväg.

Vi får hoppas att årets hyresgäster, tornseglarna, blir nöjda med det skyddade läget och den fina standarden på holken.

4 kommentarer:

Mia sa...

Vad kul! Är det nån special variant för speciella arter när holken ligger på sidan mot en vanlig holk?
Ha det gott!

Mian sa...

Holken är gjord till tornseglare, men stararna hinner alltid före... Storleken på hålet är lagom till stare.

Emerentia sa...

Härligt - tornseglare är sommar. Vår "specialbyggda" tornseglarholk bebos av pilfinkar. Min plan för nåsta år är att sätta för ingångshålet och först i mitten av maj öppna för hyresgäster.

Mian sa...

Emerentia: ett utmärkt förslag.
En liten skylt över hålet med texten "Öppnar först i maj". Så snopna alla starar och finkar kommer att bli.