Idag for vi på utflykt i det lite smålynniga vädret och plockade havtorn på en ekologisk odling: "Olivia".
Fantastiskt vackra och goda bär! Inte så besvärliga att plocka som jag hade föreställt mig, men det gick inte snabbt precis. Vi hann plocka ett kilo var innan regnet kom.
Nu har vi c-vitaminer så att vi klarar oss hela vintern!
14 kommentarer:
Vad gör ni med dom?
Humlan: fryser direkt och hoppas att C-vitaminhalten bibehålls. Tänker äta lite varje dag så länge dom räcker.
Jag tänker inte vaccinera mig mot influensan...
Du har varit på en av "mina" elevers gård:)
Här i Halland (där jag är just nu) växer det havtorn i rondellen nära mig. Jag ska inte plocka dem .
Lena: jättrevligt ställe med höns som gick och sprätte under havtornsbuskarna.
Vi kommer att åka dit fler gånger.
De har även hallon för självplockning tidigare på sommaren.
Du vet väl att mammor också behöver c-vitaminer?!
Lisette: då får vi väl åka dit en gång till då och mammor följa med.
Usch, den där vita på bilden förtog känslan av att det skulle vara mysigt... :)
Japp!!Jag tar med GPS:en så vi inte går vilse bland träden!
LindaLotta: hönorna var mycket diskreta och höll sig på lagom avstånd från oss plockare.
Du måste snart komma hit och gå på fågelfobiträning hos mig. Vi kan börja öva med 12 000 tranor i april!
Gör man något med dem sedan, eller går de att äta som de är? Undrar jag som nog aldrig ens sett hur de växer tidigare...
Mossfolk: jag har fryst in dem t.v. Man kan pressa saft ur bären, eller göra marmelad och sylt om man vill (som vilka bär som helst).
Bären är inte så söta att äta som dom är, men jag tycker att de är läskande och goda!
Är havtornen redan mogna? Vi har massor på landet (söder om Gävle), men jag har inte varit där på flera veckor nu av förklarliga skäl. Har för mig att jag brukar plocka dom mycket senare, allra tidigast i september. Måste kolla nästa gång jag kommer upp.
Havtorn är pest att plocka, men oj, så nyttiga dom är bären. Jag undrar som alla andra om du har något bra recept. Skulle vilja laga något gott av dom. För några år sedan gick jag igenom alla möjliga bärböcker på bibloteket och hittade bara ett på nån slags havtornskolasås eller hur det nu var. Men det har kanske hänt en del sen sist. Får ta ett recepttag igen.
Kesu: jag äter bara bären som dom är - jag älskar syrliga saker!
Vanlig sylt på bären är säkert hur gott som helst.
Även Alice kan tugga i sig ett surt havtornsbär eller en liten bit citron när andan faller på!
Så lustigt: när jag skall sända detta så får jag ordet "surid" som ordverifiering!
Helt underbart. Min buske, Julia, fick bara 8 bär i år. Är det månne Romeo som inte gör sitt jobb???
Jag funderar också på självplock.
Hälsar fröken Dill
Skicka en kommentar