lördag 14 november 2009

Schhh...

I dessa surdegsbrödstider så är det nästan lite skämmigt att erkänna att man bakar bikarbonatlimpa.
Det är nog inte världens nyttigaste bröd precis, men är mycket enkelt att göra. Smakar mums med smör och stark/smakrik ost.

Frukt- och nötbröd
1 bröd

5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl grovhackade valnötter (det blev nog mer idag...)
1 dl hackade, torkade aprikoser (det blev nog mer idag...)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl fil eller yoghurt
1/2 dl mörk baksirap

Blanda de torra ingredienserna först, sedan är det bara att röra ihop allt.

Smord form. 200 grader i ca en timma.
Stjälp upp och låt svalna inlindat i en handduk.
OBS. lägg en bit folie ovanpå när du är nöjd med färgen, brödet brukar bli för mörkt annars.

Man kan variera och blanda i t.ex. russin, solroskärnor, sesamfrö och linfrö.




7 kommentarer:

mossfolk sa...

Mmm, det både lät och såg gott ut. Tackar för tipset och kopierar receptet rakt över till min receptbok :)

Fröken Dill sa...

Min J brukar baka bikarbonatlimpa typ din. Den blir underbart god, men måste förvaras i frysen för att inte snabbt bli torr.
Hälsningar från fröken Dill

Mian sa...

mossfolk: vassego!

Fröken Dill: Riktigt smaskig och saftig är den, med mjuka aprikoser och goda valnötter.
Jan brukar ta med sig halva limpan härifrån - den hinner aldrig bli torr. Idag skall han definitivt få minst en halv limpa: han skall byta däck på min bil :)

Christina sa...

Mums, det doftar nybakat bröd ända hit :)

Turtlan sa...

En annan variant på valnötsbröd.
Jag brukar ju baka PV:S valnötsbröd annars.
Läge att testa en annan variant :-))

Jag kopierar receptet och testar!

Tack på förhand!

Mian sa...

Turtlegirl: Inte så gott som PV:s bröd (jag har fått smaka) :)

Turtlan sa...

Nu har jag bakat Ditt bröd här ikväll.
Hade det mesta hemma utom aprikoserna så såna hamnade i shoppingvagnen på matshoppingturen.

Gott, just det... det blev gott!!!
Saftigt. Smarrigt! Mums!

Gräddade lite mindre än en timma, den hade släppt så fint kanterna så tog ut den. Provsmakat och det var genomgräddad på den tiden.

Jag har bakat sånt här bröd förut men aprikoserna o valnötterna lyfte den här varianten. Kommer bli fler såna brödbak framöver.

Ska bli spännande höra vad M tycker... han kan vara lite skeptisk till bröd med saker i nämligen. ( Bearbetar honom på den fronten)

Brödhej från Turtlan