lördag 30 januari 2010

Jag vill härmed presentera...

...Stora och lilla grodkungen.
När jag var liten flicka så sprang jag omkring i trädgården och vattnade blommor med en röd vattenkanna i form en "grodprins". Då jag för över 10 år sedan höll på mycket mer med odling av blommor, både ettåriga och perenner, än vad gör nu behövde jag en bra förvaring för alla fröer som jag samlade, köpte och bytte till mig. Jag gjorde en skiss och pappa snickrade den lilla lådan till vänster på bilden. Jag bar sedan omkring på den där lådan i trädgården på ungefär samma sätt som jag gjorde med vattenkannan när jag var barn. Raskt döptes därför lådan (av folk i min närhet) till "Grodkungen". Behov uppstod sedan av en större låda. Pappa G. var behjälplig även med detta och sedan dess har jag haft mycket glädje av dessa två funktionella förvaringslådor.Nu börjar det närma sig vår och då börjar jag alltid bli sugen på att odla och förkultivera. Det är kanske inte många av blomsterfröerna som är grobara, men ibland har jag inte hjärta att slänga påsarna, vilka ofta är ganska vackra. Men man skall inte vara för säker på att gamla frön inte gror. Jag testade för mindre än en vecka sedan att så några frön från blomsterbalsamin som jag själv samlat in i mina föräldrars trädgård år 2001 och alla fröer har redan grott. Nu lär väl dessa små ynkedomar inte klara sig fram tills dess att det är vår/försommar, det var mest ett experiment.

I Lilla grodkungen har jag mina chili- och tomatfröer, cirka 140 sorters chilipeppar och kanske 30 sorters tomatfrön. De flesta har jag bytt till mig eller fått de senaste åren. Men i år skall jag inte odla mer än ett fåtal sorter, det är alldeles säkert.
Favoritsorten bland tomater är
Gardeners delight, det tycker även Alice >>

5 kommentarer:

Christina sa...

Vilka funktionella och trevliga lådor!
Själv har jag en tråkig platsbytta.
Hmmm, det där var verkligen smart, registerflärpar eller vad jag ska kalla dem!
Det ska jag ta efter :)

Elisabet sa...

Jahapp. Och om nu allt stämmer, så borde denna superanalytiska madame ha vänster tumme upp.

Säg att det är så ..-)))

Cicki sa...

Vilken ordning och reda du har. Lådorna är jättevackra och verkar mycket praktiska. Gissa vad jag tänkte. Perfekt till en massa sygrejer....:-)

Mian sa...

Christian: register är kanonbra!

Elisabet: självklart har jag vänster tumme upp!

Cicki: kan nog passa jättebra till sygrejor också!

Fröken Dill sa...

Återigen, stort tack för spännande chilifröer! Första sådden är nu gjord.
Hälsar fröken Dill