söndag 24 januari 2010

Matvanor

Just nu läser jag den mycket intressanta boken Den hemlige kocken. Skrämmande läsning. Jag kommer nog inte att vilja äta någonting från livsmedelsaffärernas hyllor när jag läst klart denna bok.

Elisabet tyckte att vi har lite "underliga" mackor på våra utflykter och det stämmer nog. Jag tänkte att det kunde vara intressant (för mig själv alltså) att detaljstudera mina matvanor ett tag framöver och börjar idag. Låt se hur mycket jag vågar blogga om :)

På bilden nedan finns den burk med helt osötad frukt- och bärsallad som jag skall ta med till jobbet och äta som mellanmål i morgon eftermiddag.
Jag är dessvärre ganska säker på att de icke-ekologiska apelsinerna och mangon är kraftigt besprutade, men resten av bären (svarta vinbär, krusbär och hallon från egen odling, samt havtorn från ekologisk odling) är i alla fall fria från otrevliga tillsatser.

11 kommentarer:

Elisabet sa...

Jag läste ju ofta på Yngre Medelåldersbloggen och fick en chock när jag såg hur mycket skit man får i sig! Och i programmet Landet Brunsås eller vad det heter, togs det bland annat upp det här med färdig guacamole, - innehåller 1.5 gram avocado!
Ja, man blir mörkrädd.
Inte just för guacamolen, men med det mesta.
Numera försöker jag hålla mig till sånt som inte dräller av E-nummer och pv är bra på att nästan alltid laga sin mat själv .., inga halvfabrikat.

Kesu sa...

VIlket roligt initiativ Mian! Jag ser fram emot att läsa om dina matvanor. Den där fruktsalladen skulle jag slurpa i mig med förtjusning. Smart att göra den klar i förväg. Själv försöker jag ha med mig mycket frukt och nötter när jag sitter på redaktion och jobbar, men det är lite segt att jaga knivar och skärbrädor varje gång. Ibland åker frukten hemmet-jobbet t/r. Inte så sunt.

(Vitlökssaltmackorna äter jag numera inte på offentlig plats :) )

Christina sa...

Den där boken har jag inte vågat läsa. Jag fattar att den är jättebra, men när jag vet vilka små möjligheter man har som kund att välja, så blir jag så deppig.

Här undviker vi också halvfabrikat, men det räcker ju med att köpa buljongtärningar så är det klippt.... :(

Lisette sa...

Men vad säger ni! T.o.m.en stackars buljongtärning? Vegetarian? Nix! Jag kommer att blunda i stället.

Mian sa...

Elisabet: du och PV verkar laga bra mat tycker jag.
Guacamole på burk - urk.

Kesu: Vi får se hur mycket jag vågar blogga om :)

Christina: Jag inser att jag inte kan ändra på allt med en gång, men man kan ta det lite pö om pö.

Christina och Lisette: natriumglutamat är lömskt! Jag köper sedan en tid tillbaka buljongtärningar utan denna tillsats.

Karin på FOX sa...

Fruktburken ser otroligt frestande ut!
Jag försöker köpa allt som finns ekologiskt, förutsatt att det inte kommer från Israel. Där går min gräns. Helst också fairtrade.

em sa...

Jag tyckte att boken var jätteintressant - och skrämmande - men det finns de som irriterar sig på det mesta han säger. Och det är inte folk med intressen i matindustrin, så jag hade lite svårt att förstå resonemanget. Ska se om jag kan hitta artikeln igen.
Han har ju skrivit en bok till nu,som jag inte läst, kanske dags att göra det.
Margaretha

Mian sa...

Margaretha: jag skall läsa den andra boken också, ser att den finns i pocket. Men den lär inte vara lika bra eller?

em sa...

Den har i alla fall inte blivit lika omtalad. Tror att jag läste någonstans att han upprepade sig för mycket. Kanske ska jag försöka låna den, istället för att köpa den.
Margaretha

Elisabet sa...

Mian: det var inte det att det såg onyttigt ut, mer att det var en lustig blandning på mackan .-))

Jag skulle INTE klara att helt gå över till LCHF.

Ett liv utan bröd och potatis .. nja, det kan jag nog inte tänka mig.

Då får jag röra mig mera .. om det är viktminskning som är det primära.

Och det kanske det är .-))

Nä. Jag vill ju må bra också.

(Och jag undrar .. min pappa hade gallbesvär och fick det om han åt väldigt fet mat .., hur blir det med allt detta feta ..?)

Mian sa...

Elisabet: det är luugnt, jag tyckte bara att din kommentar var en bra ingång för att kolla vad jag egentligen stoppar i mig. Vi har mysko mackor - det är fler än du som kommenterat detta tidigare :)
Nu har jag lovat mig själv att läsa innehållsförteckningar på sådant som jag köper (eller väljer att inte köpa) för att öka min medvetenhet. Äta enklare och inte välja färdigmat eller halvfabrikat mer än i nödfall.

LCHF är inget för mig heller, jag ä l s k a r mackor, potatis, pasta, frukt, bär m.m.
Min hjärna mår heller inte bra när den får för lite kolhydrater, det märker jag tydligt.
Många av dom som äter LCHF verkar dessutom bli besatta av sin mathållning, fanatiskt fixerade.

Jag tror också på att röra mig mer, man kan inte bara justera vikten via födointaget (oavsett val av diet) - motion måste till.

Att kunna röra sig obehindrat är oerhört värdefullt i livet och jag hoppas att du slipper svullnad i ditt knä framöver - förmodligen är det ganska vanligt efter operationen? Jag har dessvärre inte koll på detta. Till sommaren kommer vi gärna och hälsar på och då skall vi promenera och hälsa på hästarna vid havet igen, eller hur!