lördag 30 januari 2010

Viktig information

Runt stadskärnan på vår lilla stad går en lång promenad- och cykelled, en gemensam bana utan uppdelning. Det asfalterade stråket har väl tilltagen bredd och stundtals är det inte speciellt frekventerat och man kan då promenera 10-15 minuter utan att möta någon. Just så var det en höstkväll för 1,5 år sedan då jag och Jan tog en kvällspromenad. Vi gick på vänster sida och småpratade. På 300 meters håll såg vi en joggare som sprang i riktning mot oss. Att han befann sig på höger sida i sin färdriktning varken såg eller tänkte vi på. Det fanns inte en människa på säkert en halv kilometers avstånd, varken bakåt eller framåt.
När den joggade mannen närmar sig så ser vi att han springer rakt mot oss och det känns som om han tänker preja oss. Precis när han är framför oss byter han över till vänster sida och väser Här håller vi till höger! Vi blev onekligen en smula förvånade och ganska fulla i skratt, vi tyckte inte att det spelade någon roll vilken sida vi promenerade på med tanke på förutsättningarna. Vi hade dessutom aldrig kollat på några skyltar innan vi började att promenera.

Tillägg (samt vissa korrigeringar i texten ovan) kl 18.50:
Nu har jag Googlat lite och hittat följande sida >>
Lagen hänvisar fotgängare till vänster sida på bilvägar, men säger inget om deras placering på cykelbanor.


Mannen har feltolkat den understa skylten, d.v.s tilläggstavlan, som jag fotograferat idag. Även vi
(även om vi inte tittade på tilläggstavlan den där kvällen...) har trott att det var högertrafik för både cyklister och fotgängare (alltså för båda kategorier på den övre skylten), men skylten betyder endast att det är "trafik i båda riktningar". Oj så dåliga vi är på vägmärken...vi skäms lite...

Jag har råkat ut för en exakt likadan tillrättavisning för nästan 10 år sedan i Norrköping. Då var förutsättningarna ganska likvärdiga, en bred bro över Motala ström och inte en människa inom synhåll förutom en medelålders dam som promenerade i riktning mot oss. Jag och min arbetskamrat gick och pratade, på vänster sida och med siktet inställt på hotellet. När damen passerar säger hon mycket ilsket: Här i Norrköping håller vi till höger.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha ha!

Högertrafik innebär att man framför fordon på höger sida, men fördas man till fots gör man det på vänster sida. Indijoter;)

Mian sa...

mrarboc: indijoter var ordet, sa Bull.

Turtlegirl sa...

Har varit med om något liknade i skidspåret. Jag stannade i spåret helt oplanerat för att rätta till något. Kollade bakom mig så ingen kom.
Det var dubbelspårat och i andra spåret bakom mig kommer sen en åkare i full fart som tillrättavisar mig skarpt UR SPÅR och blängde skarpt på mig!

Jag stod i andra spåret, jag hejdade ingen, jag stod stilla fullt synlig.

Felet jag gjorde enl (gubbens?) regelboken var väl att jag skulle gått ur spår när jag stod stilla även om ingen kom antar jag.... eller? Jag hade kollat bakåt....

Tyvärr åkte denna man fort annars hade jag gärna åkt ikapp honom och frågat varför han sa så?
Om jag var en risk eller varför han var tvungen rätta mig? Ropa gick knappast.

Men tänk så han förstörde min skidtur. Jag blev ledsen och på samma gång arg över att det finns såna personer... precis som Din joggare.
Å jag hade ju kollat bakom mig....

Man får hoppas att såna griniga gubbar inte kommer till himlen!
Eller att hans stavar gick av lite senare....

Turtlan

SqZ sa...

Vilken otroligt fånig joggare. Jag trodde alla visste att fotgängare håller till vänster- oavsett vilken del av landet man rör sig i.

Elisabet sa...

Och när jag nyss hade flyttat till Ystad råkade jag cykla 15 meter på gågatan, då en äldre dam ryckte mig i armen och skrek högt: "här i Sverige cyklar man inte på gågatan!!!"

Just det.

I Sverige .-)

Mian sa...

SqZ: men lagen säger tydligen inget om att man måste gå till vänster på kombinerad cykel- och gångbana, med gemensam bana. Vi kommer nog att gå på vilken sida vi vill så länge det finns tid och plats att väja ;)

Elisabet: "här i Sverige..." - jaha ja, då vet vi det också ;)

mossfolk sa...

Jag har iofs fått lära mig att man går på höger sida på gångvägen, lika självklart som att man går på höger sida i offentliga trappor... och att man, om man står stilla, står på höger sida i rulltrappan.
Hur som helst går jag ändå alltsom oftast på vänster sida med Lurvig (eftersom han oftast går till vänster om mig och jag vill ha honom mot kanten). De flesta bryr sig förstås inte, men vissa tycks ha stora problem med att vi befinner oss på "fel" sida.

Mian sa...

mossfolk: håller absolut med om att det känns mest naturligt att hålla till höger på gångbanan, förutom när man promenerar med hund.

Själva har vi inga problem med våra medtrafikanter, gång- eller cykeldito. De får positionera sig precis var de vill - så frekventerat är det definitivt inte på denna led.