söndag 30 maj 2010

Antignag

Det finns dessvärre m a s s o r av gnagare i våra torpträdgårdar, både min och Jans. Vi är just nu oroade för att sorkarna skall fatta tycke för de nyplanterade havtornsplantornas söta och goda rötter.
Jan har grävt ned rör i sorkgångarna, i vilka han hänger en vanlig musfälla.
Han har provat olika sorters bete och det har fungerat utmärkt med både jordnöt, äpple, morot och palsternacka. I en och samma sorkgång har han fångat 3 olika arter: vanlig husmus, åkersork samt näbbmus och i en av de andra fällorna har bytet blivit vattensork.

3 kommentarer:

Bert sa...

Vi har skogsmöss i större mängd än vanligt. Tack och lov verkar de inte vilja ta sig in i stugan. Men jag tror inte de är särskilt pigga på det, så länge det finns mat utomhus.

Men allt har sin mening. Nu har vi fått fler och fler besök av vackra rovfåglar på tomten. Igår så vi den vackraste tornfalk jag någonsin sett. Starkt orangebrun på rygg och ut på vingarna.

Och mössen ser ut att minska i antal

Bea sa...

Finurlig sork och mössfälla!
Men, bästa fångaren är nog katten och tyvärr, har den gått ur tiden och vi får se om det blir alltför många sorkar med tiden hos oss.
Förövrigt har vi Havtornsbuskar och de har aldrig blivit angripna av sork, däremot har hanbuskarna inte klarat vintern riktigt väl och bör förnyas (de har kortare livstid) allt emellanåt.
Ha en bra dag! /Bea

Mian sa...

Bert: tornfalken häckar i holk på uthuset i Jans torp, men jagar en bit bort på ängarna. Han borde välja att jaga i själva trädgården istället!

Bea:låter bra att havtornsbuskarna har fått vara ifred för sork hos dig, nu kan jag sova lite lugnare ;)