tisdag 18 maj 2010

Med sikte på 2014

Idag kom havtornsplantorna med bussgods. Lite bleka om nosen efter att ha färdats från Jämtland i 6 dagar (dessförinnan Lettland), men de såg jättefina ut f.ö.
denna länk >> finns bilder på de fyra sorter vi beställt: Gold Rain, Mary, Sunny och Tatjana.
Totalt 6 honplantor samt 1 hanplanta till oss samt även ett antal plantor till några av mina arbetskamrater som blivit lockade då jag visat bilder >>> från i somras.
Jan hade förberett ett land och slutförde grävningen idag.I höstas testade vi även att sätta några sticklingar från havtorn, en förädlad sort. En grov gren stack Jan helt sonika direkt ned i marken och den verkar ha tagit sig fint och skjuter nu gröna skott.Även några av de lite vekare sticklingarna tycks ha övervintrat fint i krukor ute på marken under det rejäla snötäcket.Alice var helnöjd med kvällen. I ett obevakat ögonblick hittade hon några fina sorkställen och grävde snabbt en rejäl grop. Att hon åkte in i duschen när vi kom hem till stan gjorde då rakt ingenting, det var det absolut värt tyckte Alice.


10 kommentarer:

anna of sweden sa...

Hej hej!

Jag hittade hit via Elisabet. Hon tipsade mig om att fråga dig vad det är för fågel som jag visar på min blogg idag. Själv har jag ingen aning ... Mer än att den är fin.

Har du tid får du gärna kika in på www.annasweden.blogspot.com

Hälsningar från Anna i Philadelphia

Elisabet sa...

Jaaa, Mian .., upp till bevis nu eller hämta på Jan och fråga honom .-))

Mian sa...

Anna och Elisabet: jag har svarat på Annas blogg

em sa...

Roligt att havtornskvistarna, klarade sig och grönskar! Min grannes havtorn dog första vintern, men vi bor i zon 4, du bor väl i 3 eller kanske 2?
Margaretha

Christina sa...

Jätteroligt att havtornen som ni satte som sticklingar tog sig.
Jag ler stort när jag ser "Skitiga näsan" dyka upp även i Västergötland ;) Poppan hälsar varmt, trots tidigare skärmytslingar! En frände, ser hon ut att tänka när hon begrundar bilderna.

Mian sa...

Margaretha: sorterna skall vara härdiga ända upp till zon 8!
Men man måste försöka skydda plantorna för angrepp av både vilt och sorkar.

Christina: Alice tackar för hälsningen från Poppan. Hon ångrar djupt sitt beteende och vill gärna reparera på något sätt. Fri grävning i Jans torpträdgård, kan det månne kännas som en möjlighet?

Christina sa...

Mian: Poppan ångrar också sitt beteende och hävdar att det berodde på att det var lite för trångt, och lite för god paj för nära, hon tappade koncepterna helt enkelt.
Några sorkar delar hon däremot gärna med Alice :)
Poppan har redan löst bussbiljett.

KarinW sa...

Vad spännande med havtorn, själv har jag en köpt förpackning i frysen inte lika spännande!

mossfolk sa...

Jag håller med Karin, spännande med havtorn. Och kul att förra årets sticklingar klarat sig. Extra imponerande med grova grenen som ni stack ner i marken. Något sådant hade jag inte ens kommit på tanken att göra :)
Charmiga Alicebilder! Klart att man blir smutsig när man... hjälper till i trädgården.

Fröken Dill sa...

Späannaden med havtorn. Mina plantor av sorterna Romeo och Julia kämpar på, men i motvind eftersom de blev rejält viltbetade under vintern. Hoppas de tar sig för havtornsbär är en spännande upplevelse.
Tycker fröken Dill