torsdag 22 september 2011

Starrmosaikslända (Aeshna juncea)

Usel bild, med "möe bös" i vägen. Jag såg denna slända några få gånger på flera timmar och den satt bara stilla en kort stund. Bilden är mest som ett bevis på att jag nu sett art nummer fem av mosaikslända i höst :-)

5 kommentarer:

Pettas sa...

De är som smycken, jättevackra.

Sven sa...

Grattis. De brukar vara besvärliga att få sittande. Brukar vara skygga också, så det är en bravad att du ihuvudtaget har fått en bild, speciellt när du kör med ditt macro 100.
Är du säker på att det är en Juncea? :)

Mian sa...

Pettas: Jag tror jag är fast ordentligt. Jag misstänker att det blir massor av sländutflykter även nästa år.

Sven: jag var hyfsat säker fram till nu, he he...:-)
Lutar det mer åt gungfly-, eller? Det verkade bara vara en individ. Jan har nog sidbilder/thoraxbilder (låter som lungröntgen...) - skall kolla med honom.
Denna slända var mycket klumpigare än höstmosaikslända och hade inte samma ryckiga flykt, man lärde sig snabbt att se skillnad när de flög. Intressant.

Sven sa...

Nä, jag bara skojade lite. Men det är de svåraste mosaikerna att skilja åt. Vad man ser på bilden är att de blå markeringarna på bakkroppen är högre, speciellt från S6-S9. Den främsta (första) vingribban på varje vinge är gul (ljus). Man kan också ana att det sista märket på sidan av S2 inte är delat. De två först karaktärerna syns i din bok från NRM. Har skaffat den när jag ändå skicka efter gräshoppsboken. Förstår att det var svårt att sära på tegelröd och större med den i handen. Om du vill snöa in trollsländor, så kan jag rekommendera Dijkstras Field guide to the Dragonflies of B and E. Julklapp kanske? :)

Mian sa...

Sven: Nu kan jag pusta ut igen... :-)
Tack för boktips!
Gräshoppor och vårtbitare verkar också spännande - jag får nog lägga lite tid på det nästa säsong.