fredag 25 maj 2012

Från gårdagens utflykt

Spjutflickslända är det INTE ;-) vilket jag skrev igår (se kommentar till inlägget).
Jag ska djupdyka i böckerna senare i helgen. Herre jisses så svårt detta är...


Uppdatering 2012-05-27
Nu har jag fått hjälp av Sven, som är helt suverän på sländor. Mörk lyrflickslända (Coenagrion pulchellum)
är det på bilden.

9 kommentarer:

Sven sa...

Du får nog ta en noggrannare titt. Så här ser inte en hastulatum ut. Det är en ung hane med lite mer markerad skulderlinje än vanligt.

Mian sa...

Sven: jag tittade för dåligt i går kväll... får skylla på den besvärande värmen :-)
De större sländorna verkar åtminstone LITE lättare...

Sven sa...

Hum. I princip har du naturligtvis rätt. Större djur ger större detaljer, men en del är om möjligt besvärligare. Ängtrollsländor och då skillnaden tegelröd och större. Är långt ifrån säker att det blivit rätt i Magnus bok på tegelröd. Erland har en fotografisk detaljstudie på sin sida http://www.danodonata.dk/

Mian sa...

Sven: är det en sjöflickslända på min bild, eller vad är det?

Sven sa...

Nop, ingen sjöflickslända. Den skulle ha betydligt bredare blåa skulderlinjer och inte heller någon Coenagrion tekning som Magnus kallar den. Kolla alltså Coenagrion och teckningen på S2. Sländan är ung och kommer att mörkna. (Vill naturligtvis inte vara elak, men det är lite roligare att komma på det själv? eller..)

Mian sa...

Sven: är inte bilden eg. i sämsta laget för kunna artbestämma från? Jag tycker inte att jag kan se samtliga av de detaljer som krävs eftersom bilden är snett från sidan och oskarp till viss del. Det är svårt (för mitt otränade öga) att se detaljer när vingarna skymmer bakkroppen.

Sven sa...

Hej igen. Dina bilder är aldrig dåliga. De skiftar mellan bra till Erlandklass. Har bestämt sländer i AP, som verkligen varit mediokra. Bla pga att de måste komprimeras till 500*500 pixel. Till din bild. Det vita på kroppen och nackplåten kommer att bli blå. Det blå på bakkroppen kommer att mörkna. Det avgörande är utbredningen av det blå på bakkroppen i kombination med tecknet på S2. Det är en lyra och har kontakt med början av S2, så att det ser ut som ett vinglas. Det är en Mörk lyr. Tror att du tar det direkt om bara någon vecka. Det är som matematik, det måste mogna bara. Har du eller Jan en undran så skicka det med mail, så lovar jag att hjälpa till. Adressen finns i AP under kontakter. Nu skall jag gå och se vem som vinner.

Mian sa...

Ok.
När man kikar i böckerna så ska ju mörk lyrflickslända ha en bruten skulderlinje ovanpå, som ett utropstecken. Det var därför jag uteslöt den när vi satt och tittade på bilden och jmf med böckerna i går e.m.
S2-teckningen kan jag skönja nu när du förklarat vad jag ska titta efter.

Mian sa...

Jag läser nu i den nya boken att linjerna även kan vara obrutna...