lördag 5 maj 2012

Mindre hackspett

Här sitter honan av vår minsta art av hackspett. I storlek ungefär som en nötväcka. Lägg märkte till hur klen näbben är.
Vi hoppas nu innerligt att hanen, som vi hört trumma i skogen i närheten, hackar ett fint bohål till henne och att det blir en lyckad häckning.8 kommentarer:

Dödergök sa...

Jag såg ett par (hona och hane) av mindre hackspett i höstas i ett av våra äppelträd. Det var första gången för mig och jag blev förvånad över hur små det faktiskt är. Vansinnigt gulliga!

Pettas sa...

Vi hade mindre hackspett här tidigare, tretåig hackspett också. Nu finns de inte kvar. När skogen kalhöggs försvann rariteterna samtidigt. Fint att de finns på annat håll. Tack för fina bilder!

Karin

Mian sa...

Dödergök: Håller med dig - urgulliga!

Karin: Verkligen trist att ni inte har de trevliga hackspettarna kvar.

Denna hackspetthona var fullt upptagen med att födosöka och var inte medveten om min närvaro varför jag hade möjlighet att komma hyfsat nära.

Sven sa...

Hej.
Otroligt bra bilder på den "lille" Speciellt de övre, som är så bra den kan bli. En annan trevlig sak att Guldtrollsländerna har kommit på vingarna här ner. Ser fram emot nya fina trollsländebilder i din blogg.

Mian sa...

Sven: Tackar ödmjukast!

Låt se när den första sländan dyker upp här.
Jag har redan börjat att spana efter bred trollslända vid Jans torp - den bör väl dyka upp om några veckor antar jag.
Måste läsa in mig lite på vad vi kan börja att leta efter här hos oss nu tidigt på säsongen (och vilka områden/miljöer).

Sven sa...

De första brukar vara röd flick, mörk lyr, sjöflick, guld och nordisk kärr. Men många kommer bara en eller två veckor senare. Redan nästa helg bör du ha möjlighet till ovan nämnda plus vinterflick naturligtvis.

Elisabet. sa...

Jag tror aldrig att jag i hela mitt liv har skådat en mindre hackspett, inte förrän ikväll. Just nu.
Tänk, vad man får lära sig via bloggvännerna!

Mian sa...

Elisabet: Det är jättekul att få dela med sig av kunskap, sånt man tycker mycket om och brinner för. Bloggvärlden är fantastisk!