söndag 20 maj 2012

Varning utfärdad

Grann och rejäl var murklan som Jan hittade vid jordkällaren igår.
Vi slutade dock att äta stenmurklor för många år sedan, eftersom det starka giftet i svampen (gyromitrin) visat sig vara svårt att avlägsna helt och hållet med lång avkokning eller torkning.

6 kommentarer:

Pettas sa...

Du har rätt, man skall vara försiktig med stenmurklan. Man kan inte slarva med förbehandlingen...det räcker inte bara med att torka den som många tror, den måste förvällas ordentligt några gånger...mycket omak för att få en liten svampsås.

Mian sa...

Pettas: Vi låter bli murklorna helt nu för tiden.
Men med tanke på alla goda murkelsåser som vi svullade i oss förr i tiden så borde vi nog vara döda i cancer för länge sen.

Elisabet. sa...

Ja, fast vi åt med glädje murklor under hela tiden i Malå och under hela uppväxten också och än lever vi ju ,-)

Mamma kokade dem i tre omgångar, hällde ut kokspadet och jag gjorde likadant.
Grannarna torkade dem och visserligen är dom alla döda - grannarna - men knappast på grund av murklorna, får man väl hoppas ,-)

Mian sa...

Elisabet: Precis samma för oss, men man vet ju iofs inte vad man kommer att dö av... och hur tidigt.
Nåja, gjort är gjort.

Christina sa...

Du har min postadress va?

Mian sa...

Christina: murklan ligger i komposten ...