lördag 28 juli 2012

Dramatik i går

I går var vi hos Mandelmanns, i Rörum nära Kivik. Vi har varit där flera gånger tidigare, en trivsam och rofylld miljö.

Vi passade på att kolla de välmående Linderödssvinen i den bortre delen av trädgården.
När vi kom låg alla orörliga, helt stilla som om de var döda, man såg faktiskt inte att de andades.Sen PANG, som på en given signal, så rusade alla ungar upp och tog plats vid matbordet - det gick på några få sekunder.Helt som galna av upphetsning var kultingarna när de diade - kolla filmen här nedan!

Efter att diandet var klart så vände sig den ena suggan och la sig ned på sin andra sida och en rödfärgad unge hamnade då under hennes tunga kropp och klämdes fast.
Kultingen skrek som en gris (!) ett antal sekunder, det kändes som en hel evighet. Syskonen blev jätteoroliga och sprang omkring och skrek hela tiden.
Lika orolig var jag! Inget kunde man göra.
Suggan gjorde inte minsta ansats att röra sig, men då reste sig den andra suggan som låg i en grop intill och lämnade väl nån sorts signal till den orörliga så att hon äntligen masade sig upp. Tur var nog det, annars kanske den lille hade dött.


13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Underbart!

Vi hade en stövartik - eller pappa hade - som gjorde just så, lade sig på en valp som blev totalt platt.
Pappa kom just och gjorde då mun-mot-mun mot den lille krabaten som överlevde, men det blev nåt fel på honom sen .., ändå.
Kanske blev han hjärnskadad?

Mian sa...

Elisabet: De där suggorna är monsterstora, väger kanske närmare 200 kg.
Jag blev så himla orolig när kultingen skrek så där och grissyskonen blev verkligen jätteängsliga.
Inget kunde man göra. Hon bara låg helt passiv där.

mossfolk sa...

Oj, de är ju helt galna, de hungriga små :)

Men jag har hört att det är den vanligaste dödsorsaken för kultingar -att mamman lägger sig på dem.
Däremot trodde jag, och vill gärna tro, att hundar var försiktigare.

Mian sa...

mossfolk: Hungriga och gulliga. Skönt att den lille klarade sig. Kanske fick han några brutna revben...

Anonym sa...

Men det vore ju synd på revbensspjällen....
pv

Pettas sa...

Vilken dramatik! Härlig bildsvit

Stackars liten som blev i kläm. Man får hoppas att benen är så mjuka på dem att de inte bryts eller så
Det är inte lätt när det är tungt

Karin

Bert Bodin sa...

Vilken dramatik!

Men också lite märkligt. Naturen brukar kunna fungera bra, och rätt i de där sammanhangen.

Anna Jonsson sa...

nämen öjöjöj så de diade och morslade de små<3 jag måste erkänna att när jag såg första bilden utan att ha läst så trodde jag att de var döda:-(....tur att jag hade fel, väldigt fel<3
hälsn.anna

reneesfotoblogg sa...

Nu ska jag vara lite brutal och tala av erfarenhet: Suggor äter ibland upp sina avkommor och ligger ofta ihjäl de små om man inte passar. Att suggor är uppbundna är att förebygga det senare.
Modersinstinkten fungerar inte riktigt så som vi så gärna vill att den ska göra och till exempel tikar ligger ofta ihjäl en eller annan valp. Valplådorna är oftast försedda med en list runt om just för att undvika det men det händer ändå.
Dom här rara kultingarna måste ha fötts strax efter att vi var där i maj. Röda grisar har jag bara sett i England för övrigt.

Mian sa...

pv: ja så kan man ju också se på det...

Pettas/Karin: jag tror nog så här i efterhand att det var mjukt både i gropen och i själva skelettet på den lille grisen. Men jisses så den skrek när den klämdes!

Bert: Jag trodde att suggan skulle vakna till när ungen skrek så hjärtskärande, men hon låg där totalt orörligt. Öppnade inte ens ögonen.

Anna: jag visste inte att de kunde vara så där högljudda vid själva diandet.

Renée: jo jag har förstått att det stryker med en och annan kulting under de tunga mödrarna, men jag trodde som sagt var att hon skulle reagera på skriket direkt.
En sak är ju om ungarna inte gör ett enda ljud ifrån sig när de blir klämda, men det var det inte fråga om här - långt ifrån.

Riktigt skönt var det i alla fall för grisarna i de gyttjiga groparna. Livskvalité att få ligga där och tryna och ha det mysigt i värmen och fuktigheten.

Mian sa...

Renée: Glömde att fråga: vem gav startsignalen till diandet??
Samtliga kultingar rusade upp blixtsnabbt, som om nån hade bränt av ett startskott! Var det nån ledarunge som initierade?

reneesfotoblogg sa...

Ganska säker på att suggan ger ifrån sig ett läte när hon känner att det är dags att tömma mjölkbaren. Lyssnar man noga så konverserar de flesta djurmödrar med sina små.

Anonym sa...

Jag har svårt att tro att de vilda grisarna beter sig då där, dvs ligger ihjäl sina ungar så ofta som tamsvin gör. Det gynnar inte på något sätt spridandet av generna. Det måste vara något som gått snett vid framavlandet av grisar som "duger" till köttproduktion. Nog om det. Dina grisbilder är härliga :-)