söndag 9 juni 2013

Dramatik i torpet.

En av tornseglarna i ett par misslyckas varje gång med att flyga in under takpannan. Buklandar emellanåt även uppe på tegelpannan och ligger kvar några sekunder.
 

Paret flyger först runt tillsammans i luften. Den ena fågeln flyger smidigt in och den andra fågeln försöker att hänga med, utan att lyckas.

Gång på gång på gång misslyckas den, ibland kommer den in på tok för lågt och nästa gång för högt. En deprimerande syn. Det skär i hjärtat att se alla desperata försök.

 
Tornseglarna har bott på samma ställe i många år, vi vet exakt under vilka tegelpannor som häckningarna brukar vara. Man kan tydligt se var klorna har rispat på brädan.
 

Nu har kanske den ena fågeln i ett par bytts ut? Eller blivit synsvag? Eller fått sämre snits i flygningen?

 
Den ena fågel glider in lätt som en plätt varje gång. Missar aldrig. Ser inte ut att nudda med klorna utan huvudet bara far rätt in. 
 
Det ser i nuläget en smula hopplöst ut för att häckningen ska lyckas, om inte precisionen förbättras radikalt.

Jan har därför höjt upp takpannan lite och nu tror vi att den flygsvaga fågeln har klarat av sin första inflygning idag, se de fyra sista bilderna här nedan.
 
5 kommentarer:

Pettas sa...

Fina bilder mitt i allt det dramatiska. Så bra att Jan kom på förbättringar som hjälper en smått handikappad liten fågel.

Elisabet. sa...

För detta finns bara ett enda ord: omtänksamt!

Mian sa...

Pettas och Elisabet: nu får vi hålla alla tummar vi kan att den tränar upp skickligheten snabbt.

Anonym sa...

Det där är kärlek :-) Jag blir alldeles rörd.

Mian sa...

3rumokmedkatter: Det var extremt nervöst att beskåda dessa misslyckade inflygningsförsök, gång på gång.
Låt se hur det går för dem.