söndag 11 augusti 2013

Lägesrapport

I går var vi en sväng på Hökensås. Försökte att plåta flygande starrmosaiksländor. Det blev dock inte många bilder som gick att använda.
Vädret var lynnigt: strålande sol och härlig värme varvat med kolsvarta moln och rejäl åska med tillhörande spöregn. Till slut gav vi upp och åkte hem efter att ha suttit i bilen och väntat på uppehållsväder en lång stund.

Och blåbären fick vara kvar i skogen, vi hade egentligen tänkt att hinna med det också.

Jag har lite dåligt samvete för att jag inte har rapporterat alla de insekter som vi har sett den senaste månaden på "Artportalen". Måste ta tag i detta när det blir några regniga kvällar. Vi har prioriterat att vara utomhus när det har varit bra väder och när man har kommit hem på kvällarna har inte orken räckt till för att sätta sig vid datorn och knappa in det som setts.

Vi har dock inte sett nåt sensationellt, bara vanliga arter. Vi har heller inte sett lika många insekter i sommar som de senaste två säsongerna. Det har varit klent med fjärilar i vår inventeringsruta och förhållandevis få sländor under den senare delen av sommaren.
 


Starrmosaikslända, hane. 


3 kommentarer:

mossfolk sa...

Men vad roligt med en uppdatering!
Jag är helt fascinerad av hur man alls lyckas fånga en slända på bild -de är ju supersnabba!
Och så undrar jag som just om det kanske har varit lite färre fjärilar i år? Vi pratade faktiskt om det härom dagen...

reneesfotoblogg sa...

Då observerade jag rätt vad det gäller fjärilar. Trodde att det berodde på frånvaron av Budlejor. Har egentligen bara iakttagit vita.

Mian sa...

mossfolk: det funkar inte med autofokus. Man får ställa skärpan manuellt. Sen får man ha gott om tålamod och ställa in sig på att man får radera 99 av hundra bilder...

mossfolk och Renée: men på vissa ställen i Sverige tycks det ha varit kanonbra med fjärilar... dock inte här :-(