söndag 20 juli 2008

Squash

I år har vi massor av squashplantor som står ganska tätt.
Vi sådde squashen direkt på friland i våras. Fröerna grodde ojämnt och Jan sådde då i nya frön och sedan grodde nästan allt! Följande 4 sorter har vi:
  • ljusgrön squash 'Cavili'
  • mörkgrön squash 'Diamant'
  • gul squash 'Gold rush'
  • "flygande tefat"-formad squash 'Sunburst'

'Cavili', den långsmala på bilden nedan, är självpollinerande vilket är en fördel. Är det kyligt och dåligt med insekter så blir det frukter ändå utan att man behöver gå runt och leka bi.
Det är också 'Cavili' som är ivrigast att sätta frukt än så länge. Den andra gula sorten, 'Gold rush', fungerar inte alls bra än så länge utan frukterna ruttnar från toppänden, vilket tydligen är ett pollineringsproblem.
Vi är väldigt spända på hur 'Sunburst' kommer att smaka; denna sort har vi inte odlat tidigare.

För närvarande äter vi den späda squashen helt rå istället för gurka, vilket är mycket gott.
Att fräsa squash i små tärningar, krydda (t.ex. med curry) och ev. hälla på lite matlagningsgrädde är också mycket gott och passar bl.a. till pasta.

Men vår absoluta favorit är detta recept:

ANKIS FALSKA OSTKAKA

1 kg squash eller pumpa kokas mjuk 10 minuter och mixas/mosas.
Blandas sedan med:
4 ägg
5 dl mjölk
50 gr mald eller mixad sötmandel + 5 st bittermandlar
1,5 msk vetemjöl (jodå, det skall vara så lite mjöl)
1 dl strösocker

Häll smeten i en smord eldfast glas-/keramikform.
200 grader i cirka 1 tim
Serveras med lättvispad grädde och en klick sylt.


Inga kommentarer: