lördag 1 augusti 2009

Favoritfåglar

Vid ungefär denna tid förra sommaren låg tornseglarnas ungar under tegelpannorna i Jans torp och flämtade efter andan i hettan.
Minst 4 häckningar är det under tegelpannorna även i år och när jag kikade upp under taket i dag fick jag till min stora glädje se flera ungar som nyfiket kikade ut.

De verkar fullständigt orädda och man kan stå nedanför taket och småprata med dem en liten stund utan att de flyttar sig längre in under takpannorna. De vuxna fåglarna befinner ju sig högt uppe i luften och söker föda och kan inte varna ungarna för eventuella faror.

Idag när en av ungarna gäspade så kunde jag se hur enormt stort och brett gapet är på dessa fåglar. Själva näbbet är dock litet och klent. De flyger runt med det öppna gapet som en stor tratt då de samlar insekter i skyn.

Att se och höra en flock tornseglare flyga runt tillsammans och lustfyllt skrika - det är sommarkänsla!

Klicka gärna på bilderna för att kika närmare på de näpna ungarna.
Ungarna på bilden nedan tillhör samma kull och har varsitt "rum" där de kan ligga och kika ut, svalka sig och vänta på att maten skall levereras!

11 kommentarer:

Ellis sa...

Å så härliga bilder! Man kan inte låta bli att le. :-)

Mian sa...

Ellis: jag älskar tornseglarna! Ungarna är fullständigt bedårande då de ligger där och kikar ut.

SqZ sa...

Så hjärteknipande :-) Du är lyckligt lottad som kan komma dem så nära. Fina bilder.

Efwa i Provence sa...

Tack Mian för tipset om att min blomma är en Blyblomma. Visst är det en sån. Tydligen kallas den Plumbago här efter sitt latinska namn Plumbago auriculata. Tack än en gång!!

bettankax sa...

Å vilka sötnosar, himla gulliga! :)

Christina sa...

Vilka bilder!!! Speciellt närbilden är helt fantastisk och vilken skärpa.

Håller helt med dig om att lyckokänslan är total när man ser en flock tornseglare fara omkring på himlen och skriker på det där oefterhärmliga sättet.
Här vimlar det av tornseglare, och jag hör skriken ända in till ritbordet när dörren står öppen mot trädgården.
Sommar, som sagt.

Anonym sa...

Tack för att jag fick se dessa bilder!! ellem

Kesu sa...

Jag är inte så duktig på fåglar - inte heller på att ta fågelbilder, men du är en riktig fena. Jag ler brett när jag ser närbilden - tittut liksom! Den, liksom all din andra fågelbilder, förmedlar mer än bar en bild av en fågel, om du förstår vad jag menar.

Hoppas att arbetsveckan börjar lagom lugnt!

Mian sa...

Kesu: jag är rent förälskad i tornseglarungarna! De är så tacksamma att plåta när de ligger där och tittar så ömsint och nyfiket på oss. Undrar vad som rör sig i deras hjärnor, vad tänker dom på?

Jag tycker även mycket om hussvalor, vars ungar också är orädda och sällskapliga.

Arbetsveckan började lugnt och bra!

Anonym sa...

tornseglarungar på nära håll har jag aldrig sett. Hört o sett tornseglare mellan husen i Helsingborg där min väninna bor har jag. Förundrats över hur de klarat den farten mellan höghusen och i lika hög fart direkt in i boet i takkanten på huset mitt emot.
Ett annat fint fågelminne är kvällsvandring i en skog i kanten av Ängelholm. Nattskärra väntade vi på och fick också se o höra- magiskt.
En annan fågel på önskelistan att höra är kornknarr. Har minnen från min barndom om ljud som jag tror var just kornknarr. Ganska nära mej bor Bertil Alander duktig på fåglar och han har hört kornknarr i Främmestad nära Nossan så kanske, kanske.
Kerstin

Mian sa...

Kerstin: det var en ren slump att jag för några år sedan fick syn på ungarna under tegelpannorna. Vi har alltid trott att boet låg långt upp under pannorna. Det gör det kanske?Men när det var varmt så låg ungarna ute vid kanten för att kunna hålla sig svalare kanske?