lördag 6 februari 2010

À la carte

Alldeles ny fröautomat fylld med skalade (!) solrosfrön och torkade berberisbär (Zereshk).
Idag hämtade talltitan en solroskärna ur min hand, blixtsnabbt gick det. Även entitan var mycket orädd och knaprade på en talgboll så nära som 10 cm från Jans huvud.

4 kommentarer:

Moster Ma sa...

Vilken lyxmat, men det är de värda!

Mian sa...

Moster Ma: bäst-före-datum var passerad på solroskärnorna, som låg i mitt skafferi. Hade givetvis funkat som människoföda också, men jag tyckte att fåglarna kunde få slippa skala frön idag.

Christina sa...

Aha, du gav svar på frågan jag hade tänkt ställa, varför oskalade...

Tänk att de små talltitorna, eller entitorna, kan vara så orädda :) Jag lär mig förresten aldrig att se skillnaden på de två.

Mian sa...

Christina: det kan vara svårt att se skillnad på de båda titorna, jag håller absolut med! Men i går var det lätt när vi hade båda arter på en halvmeters avstånd. Talltitan varnade även irriterat och kraftfullt hela tiden och då var det ingen tvekan.

Talltitan har vitare kind och det svarta på hjässan går längre ned i nacken. Talltitan ser därför ut att ha plattare huvud och det känns liksom som om den har tyngdpunkten längre ned.
Entitan ser ut att vara lite lättare i kroppen och har ofta något mer bruna grundtoner i fjäderdräkten.

Fågelskådare brukar använda ordet "jizz", man artbestämmer mycket med hjälp av att skapa sig en helhetskänsla av fågeln.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jizz