söndag 21 mars 2010

Snuskburk vs Bento

Jag har nästan alltid med mig matlåda av något slag till jobbet, ibland är det bara mackor, soppa eller fruktsallad, men jag går sällan ut och äter på lunchrestaurang eller köper med mig färdig mat.

Snuskburk
kallade vi alltid pappas matlåda av metall förr i tiden, d.v.s
innan mikron var uppfunnen och då maten istället placerades i värmeskåp på arbetsplatsen.
Benämningen snuskburk kommer från det militära, läs här

Längst in i mitt förråd av plastburkar/matlådor finns det kvar några gamla snuskburkar, både i aluminium och rostfritt. Jag har även en trevlig matlåda i metall med tre runda sektioner på höjden, jag tror att den är köpt på Indiska.
Dessvärre är inte dessa matlådor helt täta och därför inte så funktionella då jag skall transportera maten i min ryggsäck. Således brukar det bli plastlåda för min del.


Jag skulle väldigt gärna vilja äga några läckra japanska Bento-boxar, kolla utbudet här >> Dessvärre verkar det vara svårt att få tag i denna typ av burkar i Sverige.

Se exempel på olika "Bentoluncher" här.


I morgon blir det grov couscous med dill + ärter/majs/paprika samt en liten hälleflundrafile och några räkor i vitvinssås - i vanlig enkel plastlåda.

10 kommentarer:

Elisabet sa...

Matlåda är så himla praktiskt! pv är suverän på sånt .., han gräddar fläskpannkaka och gör i ordning i lådor och tar till jobbet och lasagne och sånt.

Själv ska jag göra i ordning köttfärs och grönsaker till morgondagens matlåda.

Mian sa...

Elisabet: jag läste någonstans att man sparar över 10 000 kr/år om man alltid har matlåda med sig, jämfört med att luncha ute. Kanske är prisjämförelsen baserad på storstadspriser, men det går helt klart att spara mycket pengar.

SqZ sa...

När jag pluggade på universitetet hade jag alltid matlåda med mig. Vi studenter hade inte tillgång till kylskåp så den där lådan låg där och myste i ryggsäcken halva dagen. Härligt :-)

Cicki sa...

Sämre matlåda kan man ha.....:-) Här vankas det pannkakor idag. Det är också bra matlådemat.

Mian sa...

SqZ: en otät plastburk låg och "myste" i min ryggsäck förra måndagsmorgonen; när jag kom till jobbet hade det läckt ut en hel del köttsky - ingen bra start på veckan :-(

Cicki: dagens lunch var riktigt god. Pannkakor är smarrigt, men det gör jag dessvärre aldrig.

Kesu sa...

Jag minns att min far hade den avlånga varianten på bilden. De runda aluminiumburkarna kommer säkert från Indiska. Knasigt att de inte håller tätt, de har ju många (goda) såser i Asien.

Jag gissar att den "vanliga" plastlådan nederst kommer från Ikea. Tycker mig känna igen den från mitt eget kök ;)

När jag är ute och jobbar på redaktion är det skrattretande hur många (jopdå, jag också) som har Ikeasburkar i olika färger och format. Det är som i tvättstugan, där de gula och blåa plastkassarna klart dominerar. Tänk vilket genomslag Ikea har ändå.

Kände inte till Bentolådorna, men nu har jag kollat dina länkar. Jösses, så fina! Skulle verkligen sticka av och förgylla vardagslunchen! Köp! Köp!

Lunchen med couscous låter och ser smarrig ut!

Mian sa...

Kesu: jajamän, det är en sån där IKEA-låda med rött lock. Men den är EJ helt tät! Det lyckades smyga sig ut tunn köttsky ur ventilen förrförra måndagsmorgonen. Denna köttsaft marinerade därefter min ryggsäck på ett synnerligen oangenämt sätt. En mycket trist start på arbetsveckan...
Tjockade såser verkar dock inte kunna leta sig ut :)
I Hufvudstaden kan man kanske hitta Bentolådor i asiatiska affärer?

Jag har en förmåga att samla på mig många plastburkar, men nu har jag rensat ur och kastat alla som inte är praktiska.
Jag har f.ö. en giftasmorbror som på fullaste allvar hävdar att man endast behöver en styck plastburk i ett normalt hushåll!

Kesu sa...

Va? Håller den inte riktigt tätt? Tack för den upplysnignen. Jag har nog haft mina mest i frys eller kyl när jag tänker efter.

Jag samlar också på plastburkar ... Men EN är på tok för lite. Det kan bara en giftasmorbror som inte jobbar i köket påstå. Alternativt som inte har ett normalt hushåll ;)

Bentolådor borde finnas här. Jag ska hålla spejen nästa gång jag kilar in i en asiatisk affär. Rapport kommer - fast det dröjer kanske.

Inga Lena sa...

Jag har råkat sett en svensk sida som säljer Bentoboxar:
http://www.tsukiya.se/
Jag har ingen aning om sorter, modeller, kvalitet, priser mm. Men du kanske kan det där.
Själv blev jag intresserad av en sådan lunchlåda när jag såg sidan!

Mian sa...

Inga Lena: tack för tipset! Skall kolla omgående.