söndag 20 februari 2011

Same same...

Redan idag var det dags att ta fram Lilla grodkungen.
I lådan finns ca 200 sorters chilipepparfrön, dock av varierande ålder. De flesta sorterna har jag bytt mig till eller fått från generösa chilipepparodlare runt om i vårt land
.Jag brukar oftast inte få tummen ur och så chilipeppar förrän runt 1 mars, men i år blev det några veckor tidigare än vanligt. Egentligen skall man så chilipeppar redan i januari, men det har jag aldrig haft energi nog att göra. Jag har inte så gott om plats i lägenheten när det är dags för omplantering nr 2-3 utan då vill jag helst att det skall vara varmt nog för att sätta ut plantorna direkt i växthuset.
Jag tänker inte berätta hur många sorter jag har sått i kväll, eftersom jag senast idag sa till min ömma moder (som vårdar de plantor som bor i mors och fars växthus på sommaren) att "jag skall inte så någon chilipeppar alls i år", eller "nästan inga sorter alls"... eller - äsch jag kommer inte ihåg hur jag sa.
Jag har i år dock valt en del småvuxna sorter som jag räknar med att ha som "fönsterträd" här i lägenheten.


13 kommentarer:

Chris sa...

Vad duktig du är. Jag hade alla fröerna framme och gav bort några dubbletter förra helgen. Men nu måste jag faktiskt få ner några i jorden själv.

mossfolk sa...

Det var ingen dålig låda du hade där!
Men i januari?! Jag som hade tänkt prova i år måste alltså sätta fart nu. Tomatplantorna börjar det väl också bli dags för. Får bli nästa veckas projekt...

Christina sa...

Åh vad jag tycker det är skönt att slippa fröså chili, men jag tittar nyfiket på alla små skott som sticker upp ur bladvecken...eller vad säger man? Äsch, du vet vad jag menar. Undrar just när jag ska beskära fjolårsplantorna?

Karin på FOX sa...

Vi har en överlevande planta av de minipepparfrukter som Junior knyckte på det tropiska växthuset på Bergianska, när han var nyinflyttad i Sverige. I Brasilien säger man: Stulen frukt smakar bäst (vi skyller på att han inte kunde språket särskilt bra och inte kunde läsa RÖR INTE VÄXTERNA)
Nu blommar den så fint, men om det ska bli någon frukt så här års, måste vi hjälpa till med kärlekslivet.

Elisabet. sa...

Igårkväll såg vi Morden i Midsomer med ett eller två m ..., och där mördade man hejvilt för att få rätt sorts orkidé ..., ni tar det väl lugnt med chiliförälskelsen ,-)

Urban Rundström sa...

Hej! Där sa du något, fröna måste ner i jorden snart. Kul med så många chilisorter, och gott dessutom när de är klara. /Urban

Mian sa...

Chris: du hinner!

mossfolk: tomater är en smula tidigt att så ännu.
Vill du ha chilifrön så är det bara att höra av dig! Jag har en del på lager som du förstår ;)

Christina: jag har endast två st övervintrade plantor (små och ynkliga) som jag skar ned lite redan i höstas.
Vi får Googla lite och läsa vad det står om vårbeskärning.

Karin: små frukter = mycket hetta. Det stämmer med Juniors planta, eller?

Elisabet: döda för en blomma - jisses! Nä, risken är nog minimal. Chiliodlare verkar vara ett vänligt släkte

Urban: det är hög tid att så, men jag har lyckats bra även när jag har väntat någon vecka in i mars.

Christina sa...

Mian: Jag tror att det stod ngt om just vårbeskärning i boken jag fick av dig...ja, det gjorde det...på sid 35. Oj, då är det dags att leta fram sekatören!

Lisette sa...

Snälla snälla , du kan väl maximera till under 75 st i år ;)))

Mian sa...

Lisette: det är strax under 75 st :-)

Mian sa...

Christina: Aha, det är redan dags alltså.

Fröken Dill sa...

Härligt med chilisar. Jag har några i år men sätter mer fokus på tomat, gurka och paprika. Älskar chili men vår konsumtion är inte så stor.

Hälsningar från odlings-Dillen

Mian sa...

Fröken Dill: jag har ingen jättekonsumtion jag heller, men plantorna och frukterna är ju bara såååå vackra att man aldrig kan få nog.
Jag har inte vågat räknat förrän idag, men det blev 14 sorter (hade tänkt så 3-4... hmm...).