måndag 26 juli 2010

På plats

Nu ligger tornseglarungarna under tegelpannorna och spanar ut på oss med sina milda, nyfikna ögon. Bedårande!
De har valt exakt samma tegelpanna som tidigare år. Tornseglarparen håller ihop hela livet och vi tror att det kan vara samma fåglar som kommer tillbaka, eller deras ungar (vilka häckar först efter 3-4 år).
Högsta kända ålder på en tornseglare är 21 år (källa: Naturhistoriska riksmuséet)


Klicka på bilden och kika på den näpna ungen.Läs mina tidigare inlägg om tornseglare här >>

6 kommentarer:

Ward-e ljus sa...

Oj så näpet!!! Då mina fågelkunskaper är minimala (trots en far som är biologilärare och ornitolog, hmmmm....) och jag inte riktigt vet vad jag ska titta efter i skyn (nu när det inte var kor man skulle titta på i kikaren) kan jag i alla fall stoltsera med att ha hyst en mammaigelkott och sju småkottar under altanen i sommar. Ett förstklassig boende med tre alternativa ingångar och egen sov-/solplats precis utanför samtliga ingångar. En dag tog emellertid mamman med sig sina barn och traskade iväg. Nyfiken som jag är smög jag efter och till min stora förtret visade det sig att familjen hade fått ett bättre erbjudande om B&B hos grannen Maj-Lis två hus bort. Där vankades det kokta makaroner och nygräddade pannkakor, inte undra på att de flyttade!

Funderar allvarligt på att introducera mina egna barn till detta boende två hus bort, åtminstone då det är matdags...

Mian sa...

Ward-e ljus: visst är det mysigt att ha vilda djur så nära.
Locka tillbaka igelkottarna med daggmaskar och iväg med ungarna till Maj-Lis istället! Perfekt :)

Anna sa...

Vilken sötnos! :-)

Ward-e ljus sa...

Mian: Tack för tipset! Att slippa få den dagliga frågan (dessutom 2 ggr/dag nu på sommaren) "vad är det för mat?" där det ligger en underton av förväntan på att svaret ska bestå av en kulinarisk höjdare känns riktigt bra! Kan man köpa daggmaskar på burk på ICA måntro?

Ting o Tankar sa...

Det var det sötaste!

Linda sa...

Men va häftigt! Spännande att ha sånna invånare hos sig!