Här ligger Jans "reservobjektiv", vilket jag skall få lov att låna lite, och väntar. Och idag är kameran, en Canon EOS 60D, inköpt. Dock inte levererad ännu. Jisses så sugen jag är på att (återigen) få fotografera "på riktigt"! Nu skall jag fundera på vad jag skall köpa för objektiv; jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill ha. En zoom av något slag blir det förmodligen, kanske två... om jag vinner på LOTTO alltså :)
Nötväckorna kommer på besök så snart vi anländer med bilen till torpet. De tycker att det skall vara påfyllt i nötförrådet hela tiden. En av fåglarna är en riktig finsmakare och testar alltid massor av nötter innan den är nöjd. Den andra fågeln i paret (vi tror att det rör sig om ett par) är nästan alltid nöjd med den första nöt som den biter tag i. I filmklippet här nedan kan man konstatera att nötväckan väljer nöt nr 9, vilket visar sig vara den nöt som den har smakat på som nr 3. Vid detta tillfälle lät nötväckan ljudligt hela tiden när den hoppade runt, det brukar den sällan göra. Vi tror att den försökte att tala om att den hellre vill ha ljusa skalade nöthalvor än de hela nötter som vi serverade idag :) Fåglarna har just nu en säkerhetszon på knappt en armlängd från mig, men blir modigare för var dag som går. Det är mitt knä som syns i nederkant på bild och klippet är filmat med mobilen.
En ensam svamp växte i gräsmattan vid torpet. Vad kan det annars vara? Förslag önskas. Jag har bett om artbestämningshjälp på siten Svampguiden. Uppdaterat kl 19.45 Nu har jag fått ett snabbt svar på forumet på Svampguiden - det är vårmusseron! Låt se om det dyker upp fler svampar. Jag vill minnas att Jan även hittade toppmurkla i torpet förra året - kanske blir det en svampmacka nästa helg.
Cirka en gång per minut levererades det mat i blåmesholken, när tempot var som högst idag! De vuxna fåglarna hoppar blixtsnabbt in i holken, är inne 4-5 sekunder och sedan lika snabbt ut igen. Upp i första bästa träd, fångar snabbt en grön larv och sedan in i holken igen. Ganska tufsiga och slitna är de just nu. Vilken stress.
Blåvingad årta (en hane) i Hulesjön, Falköping. Detta var 26:e gången som arten observerats i Sverige.
En längre stunds väntan för alla skådare som var på plats, därefter defilerade andhanen rätt över kanalen, 10-15 sekunder tog det. Vi frös lite och var nöjda med den korta glimten av den vackra anden.
Hela dagen pågår visning av de alternativa bostäder som finns på tomten. Den svartvite flugsnapparhanen flyger fram och tillbaka och lockar med sig honan till de olika objekten.
Honan spelar stundtals lite svår, men tittar in i holkarna då och då för att bedöma standard och läge. Är självdraget okey? Verkar fasaden tillräckligt isolerad? Är tomten stor nog? Finns det kanske några dolda fel? Kommer hon att välja bostaden som renoverats, men har den äldre charmen bevarad eller kommer valet att falla på ett mer nybyggt objekt denna säsong?
Flugsnapparen är polygam - kanske kommer hanen att visa holkarna för ytterligare en hona i morgon.
Lånade Jans systemkamera och plåtade en hungrig nötväcka som kom på besök i trädgården för att fylla på förrådet av solrosfrön. Jag är riktigt sugen på att köpa en rejäl kamera med några olika objektiv. Jag plåtade en hel del med systemkamera förr i tiden, men jag har sedan fotograferingen blev digital nöjt mig med en bättre kompaktkamera, en Canon G6 (inköpt år 2005). Den börjar bli lite sliten och nu är det snart dags att köpa något annat. Idag blev det plåtning med 300 mm-objektiv. Inte helt lätt, bilderna är inte riktigt skarpa och skärpedjupet är kort.
Men vilken mersmak det gav! Det lutar alltså åt en systemkamera, men nu gäller det att bestämma sig för vilket kamerahus och vilket/vilka objektiv jag skall ha - det finns alldeles för många att välja mellan...
Underbart väder. Tar ut lite flextid och åker hem 40 minuter tidigare än vanligt. Hoppar av tåget i Stenstorp där Jan hämtar. Åker till torpet. Lånar lite "trädgårdskläder" (rutig skjorta samt ett par gamla slitna Fjällrävenbyxor utan benficka - jag skall berätta historien om den borttagna fickan någon gång längre fram...). Fika. Inspekterar de två nysatta plantorna som vi fick av våra vänner M och T i går kväll: rabarber (med låg oxalsyrehalt) och fläder. Sår mini-Pak choi. Fröerna har jag fått av Christina. Jan har blötlagt tre sorters sockerärtor och även dessa blir jordade. De skall få klättra på inhängnaden till vår lilla havtornsodling.
Jag köpte en liten rosmarinplanta våren 2009, till torpet som jag hyrde i två säsonger. I detta inlägg kan ni se den lilla plantan skymta (bakom "pv´s mynta"). Rosmarinen har tillbringat de senaste två somrarna lite grand utomhus, men den mesta tiden inomhus i torpet (i köksfönstret). De två vintrarna har den stått på en fönsterbräda i min lägenhet, dock vid ett fönster som inte har något element under. Rosmarin brukar vara en smula svårflörtade och inte trivas så bra i torr lägenhetsluft, men denna planta har tåligt väntat på att det skall bli sommar igen. De blad som den har tappat har varit lätt räknade. Idag har plantan blivit belönad och fått ny jord i en rejäl kruka samt en plats utomhus, vid Jans torptrappa. Jag hoppas innerligt att den kommer att trivas.
Förra året räddade vi ett rustikt härligt lindblomsgrönt trädgårdsbord från att bli ved. På de tidigare utebord som vi har haft så har det funkat att nypa fast duken med några trevliga klädnypor. Tjockleken på plankorna som vårt "nya" bord är snickrat av tillåter inte denna enkla lösning, varför det nu är dags att introducera duktyngderna i vårt liv.